Bize Ulaşın

CPL

CPL

Uçuş eğitim modüllerini araştırdığımızda önümüze çıkan havacılık terimlerinden birisi de CPL kısaltmasıdır. CPL ne demek bunu anlamak için öncelikle açılımını yaparak başlayalım. CPL – Commercial Pilot License İngilizce teriminin ilk harflerinin birleşimden oluşan bir havacılık terimi kısaltmasıdır. Commercial Pilot License bir uçucu personel lisans çeşidi olup Ticari pilot lisansı anlamına gelmektedir.
 
CPL nedir sorusunun açılımını yaptıktan sonra commercial pilot yani ticari pilot ne demek bunu açıklayalım. Uçucu personel lisans türleri LAPL, PPL, CPL, ATPL, MPL şeklinde sıralanabilir. Bu lisans türlerinin, sahiplerine sunduğu yetkiler farklıdır. Örneğin LAPL ile sadece Ultra Light kategori uçakları kullanabilirsiniz. Bu sebeple commercial pilot ne demek daha iyi anlamak için öncelikle uçucu personel lisans türlerini sıraladıktan sonra CPL yani ticari pilot lisansı ayrıcalıklarını inceleyelim.

Pilot Lisansları Nelerdir?

ICAO – International Civil Aviation Authority dokümanına göre uçucu personel lisansları şunlardır;
  • SPL – Student Pilot License
  • GPL – Glider Pilot License
  • LAPL – Light Aircraft Pilot License
  • PPL – Private Pilot License
  • CPL – Commercial Pilot License
  • ATPL – Airline Transport Pilot License
  • MPL – Multi-Crew Pilot License

CPL Lisansı Nedir?

CPL lisansı bir lisans çeşidi olup lisans sahibi uçucu personele ticari maksatlı uçuş yapma imkanı tanır.
 

CPL Lisansı Ne İşe Yarar?

CPL, bir anlamda ticari pilot sertifikası olarak anılabilir. CPL – Commercial Pilot License – Ticari Lisans sahibi uçucu personeller, Hususi Lisans sahiplerinden farklı olarak gerçekleştirdikleri uçuş karşılığında kazanç elde edebilirler.
 
Ticari kazanç sağlayarak uçuş yapma imkanı sağlayan CPL yetkisi almak için gerekli ticari pilot eğitimi süresi CPL eğitimi için seçilen alternatife göre değişecektir.

CPL Lisansı Nasıl Alınır?

Ticari pilot lisansı nasıl alınır sorusunun esasında tek bir cevabı yoktur. CPL uçuş eğitimi ne kadar süreceği de planladığınız uçuş eğitim yöntemine göre değişiklik gösterir.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen uçuş okulları vasıtasıyla uçuş eğitimi almayı planlarsanız bu süre 12 – 18 ay arasıdır. Uçuş okullarına giderek uçuş eğitimi almak isterseniz ödemeniz gerekecek ticari pilot lisansı ücretleri 40.000 – 50.000 Euro arasında değişmektedir.
 
Ticari pilot nasıl olunur diye merak edenler için bir diğer alternatifte YÖK tarafından yetkilendirilmiş Üniversitelerin 4 yıllık pilotaj bölümüne başvurmak olacaktır. Bu üniversitelerin bir kısmı özel üniversite olup akademik eğitim için de ücret ödemeniz gereklidir. Ayrıca uçuş eğitimi kapsamında CPL Lisansı ücreti ödemeniz gereklidir. Bu seçeneği tercih etmeniz durumunda eğitim 4 yıl sürmekte olup akademik eğitim dışında uçuş eğitimi için 55.000 – 60.000 Euro seviyesinde ödeme yapmanız gereklidir.
 
CPL nasıl alınır sorusunun bir diğer cevabı ise havayolu şirketlerinin uçuş eğitim akademileridir. Bu akademilerin başvuru koşulları ve ödenecek ticari pilot lisansı fiyatı farklıdır. Havayolu şirketlerinin uçuş akademilerine kabul edilmeniz durumunda uçuş eğitimi için ilk etapta bir ücret ödememektesiniz. Ancak havayolu şirketleri ile eğitim başlangıcında yaklaşık 120.000 Euro değerinde uzun dönemli borçlanma sözleşmesi imzalıyorsunuz. Borç ödemesi ise ilgili havayolu şirketinde çalışmaya başladığınızda maaşınızdan kesilerek yapılıyor. Uçuş eğitimine havayolu şirketlerinin uçuş akademilerinde başlamanız durumunda yaklaşık 24 ay sürede havayolu şirketlerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Ticari Havayolu Pilotu Şartları

Profesyonel ticari pilotluk kariyeri yapmayı düşünen uçucu personel adaylarının uçuş eğitimi almak için önünde birden fazla seçenek olmasının yanında yolcu uçağı pilotu nasıl olunur diye araştıran kişilerin önüne uçuş eğitimi haricinde birtakım gereklilikler de çıkmaktadır.
 
Havayollarına iş başvurusunda bulunduğunuzda, ticari lisans sahibi ve minimum 6 ay geçerlilik süresi olan çok motorlu uçak aletli uçuş yetkiniz olmanız gereklidir. Bunun yanında ilgili havayolu şirketinin tercihine göre İngilizce yeterliliğinizi belgeleyen IETLS veya TOEFL notunuz olmalıdır. Ayrıca adli sicil kaydınızın da olmaması gereklidir.
 
Havayolu şirketlerinde iş başvurusu yapabilmeniz için bir diğer gereklilik ise geçerli Medical Class 1 sağlık sertifikanız olmasıdır. Medical Class 1 sağlık sertifikası alabilmeniz için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşlarında muayene olmanız gereklidir.

Ticari Havayolu Pilotu Sağlık Şartları Nelerdir?

Havayolu pilotluğu hayali kuran kişilerin en çok merak ettiği hususlardan biride ticari havayolu pilotu şartları göz sağlığı kriterleridir. Gözlük kullanmak havayolları bünyesinde istihdam edilen uçucu personel için bir engel oluşturmamaktadır. Ancak sağlık sertifikası alırken yanınızda bulundurduğunuz numaralı gözlük veya lensinizi uçuşunuz esnasında da yanınızda bulundurmalısınız.
 

Ticari Pilot Lisansı(CPL) ve uçuş eğitimleri ile alakalı merak ettiğiniz her şey Avian Aviation’da! Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

CPL, Commercial Pilot License İngilizce teriminin ilk harflerinden oluşan kısaltma olup Ticari Pilot Lisansı anlamına gelmektedir. CPL lisansı sahibi pilotlar ticari kazanç maksatlı uçuş yapabilirler.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı bir pilot lisans türü olup lisans sahibine ticari maksatlı uçuş yapma yetkisi tanımaktadır.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı sahibi olmak için gerekli koşulları şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Minimum 18 yaşında olmak,
  • En az Lise mezunu olmak,Medical Class I sağlık sertifikası sahibi olmak,
  • CPL teori ve pratik eğitimleri tamamlamış olmak,
  • SHGM tarafından yapılan teori sınavlarında başarılı olmak,
  • CPL lisansı almak için gerekli minimum uçuş saatini tamamlamak,
  • Adli sicil kaydı olmamak.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitimine başlayabilmeniz için minimum 100 saat PIC uçuş gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı sahibi olabilmeniz için öncelikle eğitime katılmak için gerekli şartları tamamladıktan sonra eğitimi tamamlamalı ve kontrol uçuşundan başarıyla geçmelisiniz.

CPL eğitimine başlamak için gerekli koşulları şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Geçerli Medical Class I sağlık sertifikasına sahip olmak,
  • Night VFR yetkisi işlenmiş PPL lisansı sahibi olmak,
  • Minimum 150 saat uçuş saatine sahip olmak,
  • Adli Sicil kaydı olmamak,
  • Ticari pilot lisansı eğitimi teorik kısmını tamamlamış olmak.

CPL eğitimi sonrası gerçekleştirilecek Check Ride uçuşu öncesi sağlanması gereken kriterler şunlardır;

  • ATPL teori eğitimini tamamlayarak sivil havacılık otoritesince yapılan sınavlarda başarılı olmak,
  • Minimum 200 saat uçuş saatine sahip olmak. Bu uçuşların en az 20 saati PIC olarak Seyrüsefer uçuşu olmalıdır.

Ticari kazanç sağlama maksatlı uçuş yapma yetkisi sağlayan CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansına sahip olabilmek için CPL eğitiminin başarı ile tamamlanması ve sonrasında gerçekleştirilecek kontrol uçuşunda başarılı olunması gerekmektedir.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitimine başlamayabilmek için şu koşulları sağlamalısınız;

  • En az 150 uçuş saatine sahip olmak,Night VFR yetkisi işlenmiş Hususi Pilot Lisansına sahip olmak,
  • Geçerli Medical Class I sağlık sertifikasına sahip olmak,
  • CPL eğitimi sonrasında Check Ride uçuşuna katılabilmek içinde şu koşulları tamamlamış olmanız gerekmektedir;
  • CPL eğitimi içeriğinde verilen teorik eğitimi başarıyla tamamlamış olmak,
  • ATPL Teori eğitimini tamamlayarak SHGM tarafından yapılan sınavları başarıyla geçmiş olmak.

CPL lisansı da PPL lisansı gibi bir pilot lisans türüdür. Pilot lisanslarının geçerlilikleri ile ilgili bir süre bulunmamakta olup lisans almaya hak kazanan kişi için ömür boyu geçerlidir. Ancak sahip olduğunuz pilot lisansının sizlere PART-FCL de tanımladığı ayrıcalıkları kullanmaya devam edebilmek için o pilot lisansına uygun sağlık sertifikası ve dil yeterlilik belgelerini güncel tutmalısınız. Ayrıca pilot lisansınıza işlenmiş SEP, MEP, IR gibi ratinglerin hepsinin belirli geçerlilik süreleri ve yenilenme usulleri vardır. Dolayısıyla her ne kadar lisans süresi ömür boyu olsa da lisansınızda kullanmayı düşündüğünüz hava aracı ve uçuş usulüne uygun geçerli bir reyting yoksa uçuş yapamazsınız.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı iş başvurusu yapabilmeniz için yeterlidir. Ancak iş başvurunuz esnasında geçerli bir Medical Class I sağlık sertifikasına, asgari ICAO Level 4 seviyesinde İngilizce dil yeterliliğine ve en az 6 ay geçerliliği bulunan MEP IR yetkisine sahip olmalısınız.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitimi alabilmeniz için uçuş okulları, üniversiteler, havayolu şirketlerinin akademileri gibi seçenekler mevcuttur. Bunlardan en hesaplı seçenek olan uçuş okullarının ortalama maliyeti 35.000 - 40.000 Euro seviyesindedir.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitimi normal koşullarda 25 saatlik bir uçuş eğitimidir. Bu eğitimin ilk 10 saatlik kısmı Temel alet uçuşu eğitimidir. ikinci 10 saatlik kısmı tek motorlu uçak ile gerçekleştirilir ve son 5 saatlik kısmı ise kompleks yani iniş takımları içeri alınabilir bir uçakla gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu bilgiler ışığında ME ve IR eğitimi almadan CPL eğitimi almak mümkündür. Ancak bu şartlar altında CPL eğitimi 25 saat olarak uygulanacaktır ve son 5 saatlik kısımda Cessna 172RG tarzı iniş takımları içeri alınabilir kompleks bir uçak olmak zorundadır.

CPL lisansı yani Ticari Pilot Lisansı lisans sahibine ticari kazanç sağlamak maksatlı uçuş yapma imkanı sağlayan bir pilot lisans türüdür.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitiminin son 5 saatlik kısmında kullanılan kompleks uçak kavramından kastedilen iniş takımları toplanabilen uçak tipidir. Bu Cessna 172RG modeli gibi bir tek motorlu uçak olabilir.

CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitiminin ilk 10 saatlik kısmının normal tek motorlu bir uçakla gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak son 5 saatlik kısmının kompleks uçak olarak nitelendirilen iniş takımları toplanabilir bir uçak ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu maksatla uçuş okulları, filolarında mevcutsa iniş takımları toplanabilen tek motorlu bir uçak kullanabileceği gibi çift motorlu uçak da kullanabilirler.

EASA PART-FCL dokümanına göre CPL - Commercial Pilot License - Ticari Pilot Lisansı eğitimi için Medical Class 1 sağlık sertifikasına sahip olmalısınız.

Ticari pilot lisansı eğitimi normal koşullarda 25 saatlik bir uçuş eğitimidir. Bu eğitimin 10 saatlik kısmı Basic IR eğitimidir. Ancak CPL - Commercial Pilot License eğitimi öncesinde IR - Instrument Rating - Alet Uçuş Eğitimi almış iseniz CPL eğitiminiz 15 saat olarak uygulanır. CPL eğitiminizin 15 saatlik olarak uygulanması durumunda yaklaşık 2 haftada uçuş eğitimini tamamlayabilirsiniz.