Bize Ulaşın

PPL Eğitimi

PPL Eğitimi

PPL Eğitimi havacılık sektörüne pilot olarak adım atmak isteyen herkesin önüne çıkan ilk terimlerden biridir. Pilotluk eğitimi konusu araştırılmaya başlanıldığında birçok kısaltma ile karşılaşılmakta ve çoğu zamanda kafalar biraz karışmaktadır. Önümüze ATPL, PPL, CPL, MEP, SEP, IR gibi birçok kısaltma çıkacaktır. Bunların ne olduğu, hangi sıra ile alındığı, eğitim kapsamlarının ne olduğunu anlamak için belki de uzun araştırmalar yapmanız gerekecektir. Bu kadar yoğun kısaltma ve terimlerin olmasının sebebi havacılık sektöründe literatürdeki terimlerin İngilizce kaynaklı olmasıdır.

PPL Nedir?

Peki pilotluk eğitiminin ilk basamağı olarak önümüze çıkan PPL ne demek? Private Pilot License yani Hususi Pilot Lisansı teriminin İngilizce kısaltılmış halidir.

Hususi pilot lisansı nedir? Hususi Pilot nedir?

Bu havacılık terimi, ticari maksatlı olmamak koşuluyla uçak kullanma yetkisi sağlayan pilot lisansının adıdır. Bu pilot lisansına sahip kişiye de hususi pilot denilir. Ticari olmayan uçuş ne anlama geliyor, hususi pilot lisansı ne işe yarar gibi konular kafanıza takılıyor olabilir.
 
Private Pilot License kelimelerinin kısaltması olan bu pilot lisansına sahip olan pilotlar ticari olmayan uçuşlarda sorumlu pilot olarak uçabilirler. Bu pilot lisansı ile kullanabileceğiniz uçak tip ve modelleri pilot lisansınızda da belirtilmektedir. Genel olarak bu pilot Lisansı ile azami kalkış ağırlığı 5.700 kg olan uçaklar ile uçabilirsiniz. Uygulama detayları ülkelerin yetkili sivil havacılık otoritelerince farklılık gösterse de pilot lisansı gereklilikleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından belirlenmektedir.

Hususi Pilot Lisansı Ne İşe Yarar?

Bu pilot lisansı ile ticari maksatlı uçamasanız da alternatif bir takım iş olanakları mevcuttur. Örneğin İnsansız hava aracı pilotu alımlarında PPL Lisansı sahibi olmak tercih sebebi olarak önümüze çıkmaktadır. Ayrıca bu pilot lisansına sahip pilotlar gerekli uçuş saatleri ve eğitimlerini tamamlayarak FI – Flight Instructor yetkisi alabilirler. Bu sayede ATO – Onaylı Eğitim Organizasyonlarında FI olarak çalışabilirsiniz.
 
PPL lisansı nasıl alınır diye merak edenler için kısaca özetlemeye çalışalım. Bu pilot lisansını alabilmek için öncelikle SHGM – Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirilmiş bir ATO’ya kaydolarak gerekli teori eğitimlerini tamamlamalısınız. Sonrasında ise pratik eğitimi tamamlayıp Check-Ride sonrasında bu pilot lisansına sahip olabilirsiniz. Hususi Pilot Lisansı fiyat konusuna gelindiğinde ise ticari pilotluk eğitim modüllerinin ilk basamağı olan bu bölüm ortalama 9.000 Euro civarındadır.

PPL Eğitimi Kapsamı Nedir?

Bu eğitim diğer eğitim modüllerine nazaran daha kısa ve az detaya sahip görünse de esasında pilotluk kariyeri yolculuğunuzun en önemli basamağıdır. Bu aşamada uçaklar ve pilotajla ilgili temel bilgileri edinmenin yanında pilotluk becerilerinizi de geliştiriyor olacaksınız. Pilotaj eğitiminizin sonraki aşamalarında ise bu bölümde aldığınız eğitimin üzerine pilotluk becerilerinizi geliştirmeye devam ediyor olacaksınız.
 
Bu denli büyük bir öneme sahip olan bu eğitim kendi içerisinde teorik, pratik eğitimi ve Check-Ride aşamalarını barındırır. Teori aşamasında 9 Teori dersinden eğitim verilmektedir. Pratik eğitim aşamasında ise toplamda 45 saatlik bir uçuş eğitimi bulunmaktadır.

PPL Teori Eğitimi

Bu eğitimin teorik bölümünde toplam 9 dersten eğitim sunulmaktadır. Eğitimlerin bir bölümü uzaktan eğitim sistemi ile sunulabildiği gibi tamamı yüz yüze de olabilir. Eğitimler tamamlandıktan sonra SHGM tarafından yayınlanan sınav takvimine göre sınav başvurusu yaparak teori sınavlarında başarılı olmalısınız. Bu eğitimin teori derslerini aşağıda görüntüleyebilirsiniz.
  • 010 Hava Hukuku - Air Law
  • 020 Uçak Genel Bilgisi - Aircraft General Knowledge
  • 030 Uçuş Performansı ve Planlama - Flight Performance and Planning
  • 040 İnsan Performansı ve Limitleri - Human Performance
  • 050 Meteoroloji - Meteorology
  • 060 Seyrüsefer - Navigation
  • 070 İşletme Prosedürleri - Operational Procedures
  • 080 Uçuş Prensipleri - Principles of Flight
  • 090 Haberleşme Usulleri - Communication
Private Pilot License teori eğitimini tamamladıktan sonra SHGM tarafından yayınlanan PPL sınav tarihleri takip edilerek sınavlara katılıp başarılı olunması gerekmektedir. Teori sınavlarına hazırlanırken PPL soru bankası ,Sınav hazırlık sistemleri gibi kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Bu eğitim aşamasının ilk bölümü olan teori kısmını eğitim tamamladıktan sonra en fazla 4 defa sınava katılarak 18 ay içerisinde tamamlamalısınız.

PPL Uçuş Eğitimi Aşaması

Bu eğitimin ikinci bölümü olan pratik eğitim en az 45 saatlik eğitim süresini kapsar. Burada en az 45 saat denilmesinin sebebi bu eğitim içerisinde bulunan ilerleme kontrollerinde başarısız olunması durumunda ilave eğitim yapılması gerekebilir. Ayrıca SHGM tarafından onaylanmış eğitim programı içerisinde yetki alan ATO - Onaylı Eğitim Organizasyonları bu eğitimin 5 saatlik bölümünü simülatör ile gerçekleştirebilirler.
 
Pratik eğitimi tamamlandıktan sonra SHGM tarafından gerçekleştirilecek Check-Ride için randevu almalısınız. Bu aşamayı da başarı ile tamamladıktan sonra bu pilot lisansına sahip olabilirsiniz.

PPL Lisansı Gereklilikleri

Bu lisansı almak isteyen pilot adaylarının sağlaması gereken şartları şu şekilde özetleyebiliriz:
  • Eğitime başlamak için 16 yaş yeterli iken lisans alabilmek için minimum 17 yaşında olmalısınız,
  • En az lise veya dengi kabul edilen bir eğitim kurumundan mezunu olmalısınız,
  • En az Class 2 veya Class 1 sağlık sertifikasına sahip olmalısınız,
  • Havayolu başvurularında farklı İngilizce yeterlilik belgeleri talep edilse de bu eğitim için minimum ICAO Level 4 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmalısınız,
  • Bu eğitim kapsamında verilen teori ve pratik eğitimleri başarı ile tamamlamalısınız,
  • SHGM tarafından yapılan teori sınavlarında başarılı olmalısınız,
  • Bu eğitim sonrasında yapılacak olan Check Ride aşamasında başarılı olmalısınız.

Hususi Pilot (PPL) Lisansı ve uçuşa dair her şey için Avian Aviation ile iletişime geçebilirsiniz. Detaylı bilgi için bize ulaşın.

PPL eğitimi uçuş kısmında toplam olarak minimum 45 saat uçuş yapılması gerekir. Uçuş okulunun onaylı eğitim programına göre bu uçuşların en fazla 5 saati FNTP II türü bir simülatörde gerçekleştirilebilir. PPL Eğitim programı içerisinde bulunan progress check uçuşlarında başarısız olunması durumunda ilave eğitim tekrarı uçuşu yapmanız gerekebilir. Bu sebeple en az 45 saat uçuş olarak belirtilmektedir.

Daha önce uçuş tecrübesi olmayan pilot adaylarına tavsiyemiz uçuş eğitiminden önce detaylı olarak araştırma yaparak eğitim içeriği ve gereklilikleri hakkında detaylı bilgi edinmenizdir. Ayrıca uçuş becerinizi test etmek için Flight Simulator, Xplane tarzı uygulamaları yoke, rudder, gaz kolu gibi kontrol ekipmanları ile tecrübe etmenizdir.

PPL eğitiminde LSA (Light Sport Aircraft) kategori tek motorlu uçaklar ile eğitim verilmektedir. Eğitim verilen uçak modelleri arasında Cessna 150, Cessna 152, Tecnam P2003 JF, Evektor Sportstar gibi uçaklar görebilirsiniz.

PPL eğitimi içeriğinde hem teorik kısımlar hem de pratik kısımlar vardır. Uygulanacak eğitim programı uçuş eğitim organizasyonunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce onaylanan uçuş eğitim programına göre gerçekleştirilir. Ancak bilinmesi gereken en önemli kriter en fazla 6 takvim günü üst üste uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Uçuş planlarının yapılması uçuş okulu sorumluluğunda da olsa bir pilot olarak kendi uçuş programınızı takip etmeli ve olası sorunlarda uçuş okulu ile koordine etmelisiniz.

PPL eğitimi teori kısmında toplam 9 dersten eğitim alınmaktadır. Eğitim kapsamındaki dersleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 010 Air Law – Hava Hukuku
  • 020 Aircraft General Knowledge – Uçak Genel Bilgisi
  • 030 Flight Performance and Planning – Uçuş Performansı ve Planlama
  • 040 Human Performance – İnsan Performansı ve Limitleri
  • 050 Meteorology – Meteoroloji
  • 060 Navigation – Seyrüsefer
  • 070 Operational Procedures – İşletme Prosedürleri
  • 080 Principles of Flight – Uçuş Prensipleri
  • 090 Communication – Haberleşme Usulleri

PPL eğitimi pratik kısmı olan uçuş eğitiminin içeriğinde 10 saatlik PIC - Sorumlu Pilot Uçuşu bulunmaktadır. PPL eğitimini tamamladığınızda 10 saat yalnız uçuş gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

PPL eğitimi kapsamında toplamda 100 saatlik teorik eğitim bulunmaktadır. Uçuş okulları eğitim programlarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne onaylatmaktadır. Onaylatılan eğitim programları kapsamında eğitimin en fazla %90'lık kısmı uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilebilir. Teorik eğitiminin en az %10'luk kısmı ise yüz yüze gerçekleştirilmek zorundadır.

PPL Check Ride uçuşu, PPL eğitiminin teorik ve pratik kısımlarının başarı ile tamamlanması sonrasında PPL lisansı almak için gerekli yeterliliğe sahip olup olmadığınızın test edildiği uçuştur. Bu uçuşlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce yetkilendirilen kontrol pilotları tarafından gerçekleştirilir.

PPL eğitimi esnasında gerekli olacak ekipmanların bir çoğu uçuş okulları tarafından sağlanmaktadır. Bu ekipmanlar içerisinde; kulaklık, harita, Logbook, Flight Computer, Plotter, Harita kalemi, harita tutacağı gibi ekipmanlar bulunmaktadır. PPL eğitimi öncesinde uçuş okulunuz ile koordine ederek eğitim kapsamında sunulmayan ekipmanları temin etmeniz önemlidir.

PPL, Private Pilot License İngilizce teriminin ilk harflerinden oluşan kısaltma olup Hususi Pilot Lisansı anlamına gelmektedir. PPL lisansı isminden de anlaşılacağı üzere ticari amaçlı olarak değil bireysel kullanım için yetki sağlayan bir pilot lisans türüdür. Bu lisansa sahip pilotlar lisanslarında belirtilmiş uçak tiplerinde ticari maksat olmadan sorumlu pilot - PIC - Pilot in Command olarak uçabilirler.

PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı eğitimine katılmak için karşılamanız gereken koşulları şu şekilde özetleyebiliriz;

  • En az lise mezunu olmak,
  • SHGM tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşundan alınmış en az Medical Class 2 sağlık sertifikasına sahip olmak,
  • Minimum 17 yaşında olmak.

PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı teorik eğitim kısmı ATPL Teori eğitimine nazaran daha kolaydır. Ancak uçuşla ilgili temel bilgileri edindiğiniz bir dönem olduğundan iyi hazırlanılması gereklidir. Ortalama 1 aylık hazırlık süresi yeterlidir.

PPL teori sınavına katılırken yanınıza cetvel, plotter, flight computer alabilirsiniz. Kalem, silgi ve not kağıdı sınav salonunda bulunduğundan bunlarla sınav salonuna girmenize müsaade edilmez. Ayrıca sınav salonuna cep telefonu ile de girmeniz yasaktır.

PPL Teori sınavı öncesinde kendinizi online sınav hazırlık sistemleri vasıtasıyla deneyebilirsiniz. Sizlere sunduğumuz Online Sınav Hazırlık sistemimiz gelişmiş soru kategori yapısı ve analiz altyapısı sayesinde sizlere sınav hazırlığınızda büyük fayda sağlayacaktır.

PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı eğitimi sonrasında gireceğiniz Check Ride - kontrol uçuşunda başarısız olmanız durumunda daha sonraki bir tarih için tekrar kontrol uçuşu randevusu alabilirsiniz.

PPL - Private Pilot License eğitimi eğitim başlangıç tarihi itibariyle en fazla 2 yıl içerisinde tamamlanmalıdır. Ancak uzun süre verilen ara durumunda ilave eğitim uçuşu yapmanız gerekebilir. Ayrıca uzun süreli aralar uçuş becerilerinizde de gerilemeye sebep olacaktır. Bu sebeple özellikle PPL eğitimi esnasında mümkünse hiç ara verilmemelidir.

PPL - Private Pilot License eğitimi öncesinde eğitimde kullanılacak uçak tipine ilişkin Pilot Operating Handbook tarafınıza iletilmekte olup uçak tipi ile ilgili yapılacak teori sınavında başarılı olmanız durumunda pratik eğitiminiz başlatılacaktır.

PPL - Private Pilot License eğitimi teori sınavında karşımıza çıkacak sorular farklı ağırlık katsayılarına sahip olup bazı sorular 2 veya 3 ağırlık katsayısına sahiptir. Bu sebeple sınav esnasında soruların ağırlık katsayılarına da dikkat etmek gereklidir.

PPL - Private Pilot License eğitimi teorik bölümü kapsamında aldığımız 9 ders için soru bankasında yaklaşık 1.800 adet soru bulunmaktadır.

PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı geçerlilik süresi iki yıldır. Eğer son 12 ay içerisinde, en az 6 saati PIC Pilot in Command Uçuşu - Sorumlu Pilot Uçuşu olarak gerçekleştirilmiş olması şartıyla 12 saat uçuş yapmış ve 12 iniş kalkış gerçekleştirmişseniz lisansınızın geçerlilik süresini otomatik olarak 2 yıl daha uzatabilirsiniz. Ayrıca bu 12 saatlik uçuşun en az 1 saatlik kısmının bir uçuş eğitmeni ile gerçekleştirilmiş eğitim uçuşu olması gereklidir.

PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı ile sadece ticari kazanç maksadı olmayan uçuşlar yapılabilir. Bu konunun takibi ve tespiti SHGM tarafından gerçekleştirilmekte olup ihlallerin tespiti durumunda lisansın askıya alınması ve idari para cezası gibi cezalar ile karşılaşılabilir.

PPL - Private Pilot License - Hususi pilot lisansı bir pilot lisans türü olup lisans sahibine ticari maksatlı olmayan uçuşlarda PIC - Sorumlu pilot olarak uçuş yapma yetkisi sağlar. Bu lisans ile uçurabileceğiniz uçak tipleri ise lisansınıza işlenir. PPL lisansı ile tek motorlu uçaklarda uçuş yapabileceğiniz gibi, gerekli eğitimleri almış ve lisansınıza işlenmiş olması koşuluyla çok motorlu uçakları da uçurabilirsiniz.

PPL eğitiminin pratik uçuş eğitim kısmında bir günde en fazla 4 saat uçuş yapabilirsiniz. Ancak günlük yapabileceğiniz uçuş miktarı esasında eğitim aldığınız uçuş okulunun onaylı eğitim programına bağlıdır. Uçuş okulları tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne onaylatılan uçuş eğitim programlarında günlük uçuş 2 veya 3 saat ile de sınırlanabilir.